Halwa Telinga

Status Terkini

Online tak menentu.. Harap maklum.. ^_^

Followers

Mai Tinggai Jejak Sini

Teman Blog

Thursday, 16 May 2013

ヅ Selamat Hari Guru | Happy Teachers Day ( Selamat Hari Ibu | Happy Mother Day ) ヅ

ヅ Sempena tanggal 16 Mei 2013 ney., aku nak ucapkan SELAMAT HARI GURU | HAPPY TEACHERS DAY untuk cikgu-cikgu yang mengajar aku dari tadika hingga lah ke ipt., HAA., TAK LUPA JUGAK KEPADA MY MUM : CIKGU CHE SOM BT AHMAD., "SELAMAT HARI GURU MAK!".. SELAMAT HARI GURU BUAT GURU-GURU DI MALAYSIA.. Selamat hari guru buat cikgu-cikgu di SK. SERI NEGERI, LANGKAWI, SK. PADANG MATSIRAT, LANGKAWI, SMK. TUNKU PUTRA, LANGKAWI dan POLITEKNIK TUANKU SYED SIRAJUDDIN, PERLIS. Dan juga guru-guru laen ENCIK, CIK, PUAN, CHEF di tempat practical BIDARA PUTERI BEACH RESORT, MELAKA. Di tempat kerja THE LANAI HOTEL BEACH RESORT, LANGKAWI dan ARTISANS PIZZA, LANGKAWI. Terima kasih mendidik anak murid mu yang malas ney sehingga berjaya dan berdikari.,
*
*
*
*
*
Suatu ketika dahulu di sekolah., aku juga pernah ponteng kelas., dengan alasan malas belajar., tapi tak selalu., maafkan aku cikgu.,
aku juga malas buat tugasan yang diberi oleh cikgu., maafkan aku cikgu.,
kadang-kadang aku memberontak., maafkan aku cikgu.,
aku dan kawan-kawan sekelas selalu buat bagi cikgu marah., maafkan kami cikgu.,
aku rindu ARWAH CIKGU SASTERA merupakan guru kelas TINGKATAN 4-5 SASTERA 1 '2006-2007.. Cikgu adalah cikgu yang kami sayang dan didik kami hingga lulus., (al-fatihah).
*
*
*
*
*
Maafkan aku encik, cik, puan, ustaz, ustazah seandainya aku terkasar bahasa dan tingkah laku ku ketika di poli dahulu.. Terima kasih kerana didik ajar aku hingga berjaya..
*************************
************
***
*
*
12 MEI 2013., 
SELAMAT HARI IBU ( rasanya belom lambat aku post sebab masih bulan mei )... :D
Selamat hari ibu buat mak., PUAN. CHE SOM BT AHMAD...
Angah sayang makkk... Terima kasih jaga dan didik angah sampai besaq.. terima kasih jaga anak-anak seramai lima orang... angah hargai mak sampai bila-bila.. jasa mak akan angah kenang hingga akhir hayat., 
*
*
*
*
*
[gambaq nanti]

TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

Wednesday, 15 May 2013

ヅ Diet Ibu Hamil ヅ

ヅ Ibu hamil bukan saja perlu meningkatkan jumlah pemakanan, tetapi perkara paling penting adalah sajian yang harus dimakan.

Kebiasaannya, wanita hamil memerlukan penambahan 300 kalori sehari daripada kebiasaan terutama apabila berada di trimester terakhir ketika bayi membesar dengan pantas.
Justeru, makanan berkhasiat boleh menyumbang kepada pembentukan dan perkembangan bayi dalam kandungan.
Apabila hamil, apa saja makanan dan minuman yang diambil adalah sumber utama nutrien bagi bayi. Oleh itu, diet pemakanan yang diambil si ibu berkait rapat dengan kesihatan bayi sehinggakan ada golongan ibu yang dinasihatkan tidak mengambil sebarang risiko dengan mengambil diet yang boleh memudaratkan bayi seperti alkohol.
Hamil atau sebaliknya, mengamalkan diet sihat merangkumi protein, karbohidrat, lemak, vitamin, mineral dan air yang mencukupi sememangnya penting. Bagi ibu hamil, penting untuk mempelbagaikan diet harian bagi memperoleh semua keperluan nutrisi ibu dan bayi.
ヅ Antara jenis makanan yang perlu diambil ketika hamil termasuk.

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran. - Makanan ini perlu dijadikan hidangan lima kali sehari termasuk sebagai snek, jus dan salad. 

  • Makanan berkanji. - Antara makanan berkanji yang disarankan termasuk roti, nasi, pasta dan ubi kentang serta ba–nyakkan pengambilan bijirin gandum penuh.

  • Makanan berprotein tinggi. - Pilihan daging, ayam, ikan, telur dan kekacang (soya). Selain itu, banyakkan memakan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

  • Makanan berkalsium tinggi seperti susu, yogurt dan keju.

  • Makanan berserat tinggi. 

ヅ Jadikan sayur, buah, bijirin dan kekacang sebagai makanan kegemaran kerana ia boleh mengelakkan sembelit.

ヅ Pada masa sama, apabila membeli makanan basah seperti ikan, ayam dan daging, ia haruslah segar dan dijamin kebersihannya.

ヅ Bagi makanan yang dibungkus atau dalam tin, baca label makanan yang menunjukkan kandungan nutrisi dan kalori makanan. Perhatikan juga tarikh luput makanan dan pastikan pembungkus atau tin makanan dalam keadaan sempurna (tiada kebocoran, tercemar atau kemek).

ヅ Walaupun perkara ini kelihatan remeh, ia penting kerana makanan yang tercemar atau sudah luput tarikhnya boleh menyebabkan keracunan makanan serta memudaratkan kesihatan bayi dalam kandungan.




TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

Tuesday, 14 May 2013

ヅ Busung Atau Kanser ヅ

ヅ Mari kita kenali penyakit ini..

Sejenis sintom penyakit di mana keadaan perut seseorang menjadi kembung atau buncit. Penyakit ini di sebabkan oleh penyakit fizikal seperti kanser, masalah kegagalan jantung, hati atau buah pinggang, atau penyakit gangguan akibat terkena sihir.

Jenis-jenis atau Punca Penyakit:

1. Masalah kegagalan jantung mengepam darah ke dalam tubuh meyebabkan air yang banyak terkumpul di dalam badan. Akibatnya, perut atau kaki menjadi bengkak.

2. Masalah hati - penyakit hepatitis B atau C menyababkan terjadinya 'sirosis" atau masalah hapar.

3. Kegagalan buah pinggang - mengakibatkan air berkumpul di bahagian peritoneum dan bengkak pada kaki atau perut. Implikasinya seluruh badan kelihatan kekuningan, hilang selera makan, gatal seluruh badan, sukar bernafas serta pengeluaran air kencing berkurangan.

4. Kanser di dalam perut atau abdomen.

5. Kanser usus, kanser hati, kanser ovary atau uterus, kanser paru-paru.

6. Akibat terkena perbuatan sihir. 
Sintom:
1. Perut atau abdomen menjadi bengkak atau buncit.
2. Demam.
3. Hilang selera makan.
4. Berat badan menurun.
5. Terdapat darah di dalam najis.
6. Cirit birit.
7. Jika di sebabkan oleh sihir, pesakit akan merasa bisa pada waktu-waktu yang tertentu sahaja. 

SENARAI BACAAN AYAT-AYAT PENAWAR UNTUK PENYAKIT BUSUNG:

(Pesakit hendaklah berjumpa The Mystic Sufi Reiki terlebih dahulu sebelum memulakan amalan-amalan ini.)  

A. Amalan Minggu Pertama dan Kedua:
1. Surah Asy-Syu'araa' ayat 95 hingga 118, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t. 2. Surah Ar-Ra'd ayat 30 hingga 34, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.

B. Amalan minggu ketiga dan keempat:
1. Surah Asy-Syura ayat 17 hingga 26, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t. 2. Surah Al-Maa'idah ayat 27 hingga 32, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.






TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

Sunday, 12 May 2013

ヅ Alhamdulillah ヅ

ヅ Semangat aku hilang bila purse aku hilang malam tu., macam-macam aku terfikir, pasal keja la., kadang-kadang tu dah fade up dan give up.. nasib ada family ., banyak benda yang aku nak kena fikir dan lalui sekarang., aku bukan lah budak-budak belasan tahun lagi., aku dah boleh dikategori boleh jadi bini orang dah.. urmm., cepatnya masa berlalu.. 
kalau boleh biar lah semua ney settle dulu baru fikir nak keja baru, kalau akak aku dapat keja kat sana aku nak ekot dia dok sana gak la., cari pengalaman or keja tetap or whatever la., ramai yang kata keja luaq or jauh ngan family ney susah., sebenaqnya atas diri kita masing-masing.. dok p la keja kat mana pon jauh ka dekat ka sama ja kalau nasib or keliling kita ney., memang banyak dugaan dan cabaran dalam hidup.. hidup mana la yang senang lenang, semua susah-susah dulu.. betoi tak???
haa., fikir pasal purse tu pulak.. pagi tadi sebelum p keja, aku p balai plis nak buat report. polis tu kata tak payah la buat nanti susah adik la lambat proses la.. better adik p KDN, JPJ dan BANK teros,. aku pulak tak banyak cakap, aku blah ja la.. p masuk keja .. masuk keja ney dengan tak dak semangan nak keja, muka serabut pucat, otak serabai.. arghh tak sukanya hari ney!!! kenapa aku jadi gitu?? mana tidaknya., tidoq pon dua jam ja., masuk keja pagi., kenapa aku tidoq lewat??? ntah la aku dok pikiaq apa pon tak taw,. macam-macam aku rasa., nages dan bagai ., aku hanya diam.. masuk keja buat keja macam biasa ngan rasa sakit semua ada., not in mood la .. then tengah hari ayah call., tanya ciri-ciri purse aku tu., aku abaq semua tu., ALHAMDULILLAH.., seorang hamba ALLAH hantaq purse kat rumah., hilang kat KUAH, jumpa kat MATA AYER., dalam purse ada IC, KAD ATM, LESEN, NAME CARD, BIL-BIL/RESIT, DUET RM6 (termasuk duet RM2 x 2 duet lama koleksi aku) itu pon dia ambik., awat yang syiling tak ambik pulak.., tak pa la, syukur dah dapat balek., aku HALAL kan duet tu., tapi pelik la., ada NAME CARD baru warna HITAM dalam purse aku pulak tu.., yang sapa, PENCURI or PEMULANG?? tanda tanya banyak kali.... aku HAPPY, BERSYUKUR., hanya ALLAH boleh balas jasa baek ABANG  yang pulangkan purse aku., i don't know who u are., btw thanks a lot abang.. jasa abang akan aku kenang dan hargai sampai bila-bila walaupon aku tak pernah jumpa/tengok abang..
hanya ney yang tinggal.. haa.., NAME CARD HITAM ney la muncul...
siapakah dan bagaimanakah????
ALHAMDULILLAH ヅ

TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

Saturday, 11 May 2013

ヅ WORK-RICH-KUNING ヅ

ヅ Hari ney hari SERABUT sedunia bagi aku... Tempat keja tu dah sah-sah serabut..., Ok tak pe, sabar lagi.. Cerita bermula dari cney!
*
*
*
*
*
Aku singgah makan kat Pappa Rich., ok la., Order.. Tunggu minuman dan makanan sampai., sampai ayaq satu ja, satu lagi tak sampai., tunggu lagi, dan tunggu.., tanya waiter "ok ok kejap"... Makanan dua-dua sampai., tapi ayaq tak sampai lagi., "ok ok"... BAPAKKKK KAU OK OK OK!!!.. Sampai la makanan habis hingga ke dessert..,fuhhh... pappa RICH kau!.. Baru sampai ayaq... Apecerrrr ney.., Ggrrrr... Bapak gila lambat.., dekat sejam kot tunggu., Ramai yang complaints kata service LAMBAT.., sampai dua jam pon ada.. Ehhhh.., biaq betoiii... Hadoiii..., Dah tu tak pa la.,
*
*
*
*
*
BALIKK
*
*
*
SAMPAI RUMAH
*
*
*
*
SEDAQ-SEDAQ PURSE TAK DAK..
*
*
*
HILANG!!!!!
#takut nak abaq kat ayah, tapi kena gak la., dah lalai.. huhu., kena beletiaq tu biasa la dah salah sendiri kan..
*
*
*
*
AKU LALAI... SEKIAN....
#purse kuning., ada ic, lesen, kad atm AmBank dan Bimb.., Duet??? Rm2 ja., tapi ada RM2 dua keping duet lama.. sayangggg.... Ya Allah.., memory enset aku!!!.. Baru engat... Huhuhu..
Area KUAH LANGKAWI.., Jumpa tlong antaq kat rumah or tempat keja ok... Sangat-sangat berterima kasih sapa yang jumpa ., hanya ALLAH yang mampu balas jasa kamu..., 
#esok p balai polis, report., Isnin baru boleh p KDN, JPJ, BANK... emmm.. ok...tata.. 

(nak update gambaq pappa rich pon dah takdak mood T_T)

TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

Tuesday, 7 May 2013

ヅ Selasa # Off Day ヅ

ヅ Hari ney aku off day., aku tak taw nak p mana.,, ermm.. awal-awal pagi tadi kawan aku call ajak keluaq beli barang hamster dia., So aku bangun awal.. Kereta tak dak, kami merempit la.., Nasib tak hujan.. ^_^ Dah balek rumah kena la masak masak masak masak.., masak sejenis pon dah cukup eh.. hehe.. 

teka masak apakah ney??? hehehe.. resepi sendiri .. macam-macam aku letak rempah beratus... hoho...
*
*
*
Dannnnn..., dah lama sangat kot aku tinggal "ulat buku".. Aku dapat time besday 18/10..., Baca tak habis-habis lagi.. Padahal dua buah buku ja pon.... Bukan pe., aku ney PEMALAS dan """"ULATTTTT BUKUUU""""... Hahaha...
Hari ney aku nak baca tapi tak taw bila nak boleh habis.. Hoho..

Ermm.., baru baca "La Tahzan".. Dari dulu tak habis-habih cik anis oiii!!!!
*
*
*
Ok lahh.. cney aja ya aku kongsikan... dan kongsi gambaq lama akuuuu...

1 kitty: asyik posing ja ehh..
2 kitty: urmmm.. bosan., gaya sama..
3 kitty: aku letih tengok cik anis ney!
4 kitty: ok lahh.. aku tidoq dulu.. zzzzzZZZZzzzz!!!

####ok tata.., wassalam ヅ




TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

ヅ Hilang ヅ

ヅ Aku rasa lama aku hilang.... Erkk... Macam-macam aku alami,.. Otak aku ney terlalu kejang dah... sakit wehh.., ermm.. Tekanan tempat keja paling aku tak suka... Ggrrr,. Macam-macam karenah customer ngan staff .. Emm., Tambah-tambah bulan ney.., Ayooo... Banyak serabut la... Sorang-sorang buat perangai.., ada yang kena pecat., buat perangai lagi noh... Ok la.. Nothing happen .., just sharing this :)
*
*
*
*
*
nothing
*
*
*
*

*
*
*
kek besday abg zul: 07/05/2013..happy besday ke 28... (husband kak ana)...
^__^


TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK