Halwa Telinga

Status Terkini

Online tak menentu.. Harap maklum.. ^_^

Followers

Mai Tinggai Jejak Sini

Teman Blog

Tuesday, 18 June 2013

ヅ Selamat Hari Sahabat ヅ

ヅ Selamat hari SAHABAT buat semua sahabat aku yang berada di muka bumi ney la ^_^ ..
Terima kasih menjadi sahabat di luar sana dan sahabat silent di alam maya  ^_^ ..
Semoga ikatan silaturrahim ney kekal ke akhir hayat.. Tabah dan cekal dalam hidup  .. Good luck all of you! — very appreciated to you all <3
Thanks for being my friend ..

selamat hari sahabat
happy friendship day
يوم الصداقة سعيدة
友誼快樂的一天
gelukkige vriendschap dag
feliĉan amikecon tago
masaya pagkakaibigan araw
jour heureux d'amitié
glücklich Tag der Freundschaft
ευτυχισμένη ημέρα φιλία
खुश दोस्ती दिन
lá cairdeas, sona
felice giorno amicizia
幸せ友情の日
ಸಂತೋಷ ಸ್ನೇಹ ದಿನ
행복한 우정의 날
beatus amicitiam diem
feliz dia da amizade
zi prietenie fericit
счастливый день дружбы
feliz día de la amistad
மகிழ்ச்சி நட்பு நாள்
วันมีความสุขมิตรภาพ
mutlu dostluk gün
щасливий день дружби
خوش دوستی دن
ngày tình bạn hạnh phúc
ヅ ヅ ヅ ヅ




TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

Friday, 14 June 2013

ヅ Tips Kahwin : 15 Cara Kurangkan Bajet/Kos Perkahwinan ヅ


Tak ada bakal pengantin yang inginkan majlis yang ala-ala atau nak tak nak. Mungkin ada diantara anda yang inginkan majlis yang indah dan juga nampak mewah tetapi tak mahu menanggung hutang yang tinggi. Yalah, kalau nak majlis yang gilang gemilang, mestilah kosnya juga gilang gemilang. Jadi bajet perkahwinan itu sangat penting dan biarlah bajet itu mengikut kemampuan. Elakkan berhutang atau membuat pinjaman yang tak masuk akal kerana kehidupan selepas berkahwin itu lebih penting.

             

Kami ingin kongsikan panduan untuk menjimatkan kos perkahwinan anda, meriah tapi kos rendah.

1. Tetapkan jumlah tetamu yang bakal hadir supaya anda dapat rancang bajet perkahwinan dengan baik. Bila anda sudah tetapkan bilangan tetamu, anda dapat mengira bajet untuk makanan, cenderamata, kad kahwin dan sebagainya.
2. Majlis yang diadakan secara gotong royong lebih baik. Ia dapat menjimatkan kos kerana anda hanya perlu mengeluarkan wang membeli bahan basah dan dapat menguatkan tali silaturahmi bersama jiran anda. Tetapi, sekarang ini sudah banyak pameran perkahwinan dan katering yang menyediakan pakej bajet untuk perkahwinan, rajin-rajinlah buat survey beberapa bulan atau tahun sebelum melangsungkan majlis anda.


3. Elakkan membuat majlis ketika cuti sekolah. Memang seronok kerana pada cuti sekolah, ramai saudara-mara yang akan hadir. Tetapi tahukah anda barang ketika ini agak mahal. Atau jika anda telah memilih tarikh pada cuti sekolah, seeloknya buat persiapan dan beli barang-barang perkahwinan lebih awal. Persedian 1-2 tahun sebelum kahwin juga adalah normal.
4. Hantaran dan hiasan pelamin dari bunga segar lebih indah dan kosnya juga tinggi. Tapi tak salah jika anda gunakan bunga tiruan tetapi gubahnya secara kreatif. Lagipun dengan bunga tiruan, anda dapat terus gunakannya sebagai hiasan untuk kediaman anda.

Contoh hantaran bunga tiruan : mahligaicemara-butik.blogspot.com

5. Buat tempahan perkhidmatan fotografi, katering dan kad jemputan semasa promosi atau di pameran perkahwinan. Biasanya diskaun hebat akan diberikan.


6. Elakkan menempah pakaian yang baru kerana khidmat menyewa pakaian lebih murah. Sekarang ini ada juga perkhidmatan dimana anda boleh menempah pakaian perkahwinan yang baru tetapi cuma sewa sahaja. Maknanya selepas pakai, anda kena pulangkan pada butik perkahwinan dan harganya jauh lebih rendah daripada beli terus pakaian perkahwinan itu.
7. Elakkan berbalas hantaran dengan jumlah yang tinggi. Ada juga antara anda yang tak mahu kalah dengan saudara mara atau kawan-kawan. Orang lain letak hantaran 5, anda letak 10 supaya nampak lebih gah. Kebiasaanya hantaran adalah 5 berbalas 7. Pilih barangan yang akan digunakan, bukan sekadar cantik sahaja.


8. Majlis akad nikah dan persandingan diadakan pada satu hari. Untuk menjimakan kos, akad nikah dilakukan pada waktu pagi manakala persandingan dan kenduri dilakukan pada waktu tengahari. Jika anda tetap mahu melakukan majlis akad nikah dan persandingan secara berasingan, hadkan jumlah tetamu untuk majlis akad nikah ( saudara mara dan rakan terdekat sahaja ).
9. Jangan tempah kad perkahwinan yang terlalu mahal kerana ingin kad yang cantik saja. Percayalah, tak ramai yang mahu simpan kad kahwin anda buat kenangan melainkan ia betul-betul unik. Untuk menjimatkan kos, anda boleh menggabungkan majlis persandingan pihak lelaki dan perempuan dalam satu kad sahaja. Selain itu, sekarang pun sudah popular dimana bakal pengantin menjemput tetamu melalui Facebook sahaja.

Contoh kad kahwin bajet – kahwinmall.com

10. Untuk hiburan halwa telinga pula, daripada mengupah pemuzik, band atau kugiran, sekarang ini sudah banyak perkhidmatan DJ yang boleh memainkan CD lagu yang menarik serta acara karaoke. Lebih meriah dan murah
11. Salah satu cara untuk menjimatkan kos perkahwinan adalah dengan membuka akaun khas untuk perkahwinan anda. Ini dapat memastikan anda tak menggunakan semua wang simpanan anda dan seterusnya BERHUTANG. Sentiasa elakkan membeli barang perkahwinan dengan menggunakan KAD KREDIT.
12. Jika anda mahu jimat lagi, anda boleh menggubah sendiri hantaran perkahwinan atau upah saja saudara mara dan kawan-kawan. Pastinya kos lebih rendah daripada membeli sendiri hantaran di kedai. Hantaran yang dijual di kedai biasanya berharga RM80 ke atas untuk satu bekas hantaran sahaja. Jika anda ada 7 hantaran, sudah berapa pula?
13. Jangan lupa survey mengenai khidmat katering, pelamin, pakaian perkahwinan ataupun cenderamata yang murah dari kawan-kawan atau saudara mara. Selalunya mereka mempunyai cadangan yang bernas dan tahu mana perkhidmatan yang murah dan bagus.
14. Akhbar dan majalah selalunya mempunyai peraduan yang menghadiahkan pakej berbulan madu. Jadi jangan lepaskan peluang untuk menyertainya. Manalah tahu, rezeki anda kan? Honeymoon free lagi!
15. Yang terakhir, checklist atau senarai semak adalah amat penting sekali. Ia perlu ditulis awal-awal supaya anda tidak lupa atau tertinggal perkara yang penting. Melalui senarai semak ini anda juga boleh mengetahui jumlah wang yang dibelanjakan dan anda boleh memantau bajet perkahwinan anda jika ‘terlebih’ atau ‘terkurang’.

Contoh Checklist/ Senarai semak perkahwinan

sumber: wanista


TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

Monday, 10 June 2013

ヅ AMBIL HATI DAN PERGI ヅ


ヅ Hai nama aku Clara. Umur aku baru cecah 25 tahun. Aku nak kongsi cerita apa yang terjadi pada aku dahulu dan ia amat menyakitkan aku. Cerita ni bermula dalam fb dah bertahun dah. Aku add ramai photographer  sebab aku minat gambar-gambar mereka, sangat cantik. Aku perasan yang aku add dia lama dah, tapi ntah kenapa tiba-tiba dia tegur aku dan tanya macam-macam pasal diri aku. Kebetulan aku minat pasal kamera-kamera ni. Dia tanya pasal pakwe la. Then dia cakap kalau dia suka kan aku boleh tak. Aku cakap la “ntah kita baru kenal”. Time tu aku jarang online, online sekejap je. Dia cakap susah nak contact aku sebab aku online tak tentu. So dia akan hantar mesej dalam inbox, kami jadi kawan. Selesa berkawan dengan dia. Lama kelamaan dia minta contact number aku, aku tak bagi, last dia yang bagi ke aku. Lepas tu kami contact dalam henset, dia mesej-mesej dan call-call. Time mesej aku lambat reply dia akan miscall atau call aku, dia cakap kenapa reply lambat la. Then ada pula time tu dia tak reply. So aku buat tak tau je la. Dia call, dia tanya kenapa aku tak reply la. Then aku cakap la yang dia tu tak reply bukan aku. Aku masih ingat lagi kata-kata dia ke aku “kalau saya lambat reply or tak reply tu call la sy”. Kami sudah lama berhubung dalam henset. Kami cadang nak berjumpa setelah dia minta nak jumpa aku. Dia cakap tunggu dia balik kampung dulu senang la nak jumpa. Dia bagitau aku yang abang dia nak bertunang, dia tanya boleh tak dia nak masuk minang aku. Aku cakap boleh aje kalau itu jodoh aku. Then aku ada bagitau dia kalau siapa-siapa yang akan minang aku dulu, dia lah jodoh aku. So sekali time tu dia pergi beli barang-barang tunang abang dia dengan mak dia. Dia call aku dia kata dia belikan untuk aku sama. Dia nak masuk minang aku sama. Aku tahu itu gurauan dia. Dia cakap “tak.., ni serius ni awak”. Last-last kami ketawa. Kata-kata dia bermain di otak aku “tak pernah lagi ada gurl cakap macam awak cakap ni”. Aku cakap apa ye?? “awak cakap tak payah bercouple then masuk minang je”. Aku dah taruh harapan kat dia. “saya tak kisah awak tua ke, yang penting saya nak awak”. Itu kata-kata dia yang aku tak dapat lupa sampai sekarang. Dia dah curi hati aku. Aku happy sangat time tu. Ada satu masa tu aku mesej dia call dia tapi dia tak reply dan tak jawab call aku. Aku rasa tak sedap hati. Aku buka fb aku tengok wall dia, dia masih active. Tapi kenapa aku dia abaikan time tu. Macam-macam yang bermain dalam otak aku ni. Dekat sebulan dia tak contact aku, tiba-tiba aku dapat mesej dari dia. Dia minta maaf tapi dia tak cakap sebab. Aku faham, dia dah ada gurlfren. Aku tak kisah tapi kenapa dia buat aku macam ni. Kenapa dia bagi harapan kat aku. Aku betul-betul tak dapat terima apa yang dia buat ke aku. Sekurang-kurangnya jangan bagi harapan kat aku. Aku dah mula jatuh hati kat dia tapi tiba-tiba dia tinggal aku macam tu je. Walaupun sakit, aku buka wall dia, tengok gambar-gambar mesra mereka. Aku doakan mereka bahagia. “Tapi awak dah curi hati saya, awak tinggal saya dengan keadaan begini”. Dan aku bersyukur aku masih ada orang yang menyayangi aku. Moral kat sini, “jangan la terlalu mengharapkan seseorang yang kita tak kenal dan jangan la beri dia harapan yang kita tak tau penghujungnya”. Ingat ye lelaki mahupun perempuan harus berjaga-jaga dalam cinta di alam maya ni. Jangan sampai memakan diri sendiri.



P/s: cite ni mungkin berlaku pada ramai perempuan dan lelaki kat luar tu kan. Cite kat atas ni dah setahun tapi baru nak publish 
Watak dalam ni hanya lah dalam nukilan ni saja.

ヅ TENTANG ADMIN
Lokasi: dalam bilik
Mood: tengah bosan so buat la cite ni sambil dengar lagu.

TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

Tuesday, 4 June 2013

ヅ Bulan Baru .. Baru Menjelma ヅ

ヅ Dah masuk bulan june., aku baru nak update entry.. lama betoi aku ketinggalan.. sebab pe??? hemm.., macam-macam., masalah nu la ney la.., yang susah sangat sebab tak bayaq bil broadband.. huhu... banyak aku nak cerita tapi tu la... adoii... ada sedih ada happy.. pape pon aku tabah untuk menghadapi ujian dalam fasa pertama ney.. moga-moga allah memelihara, memberkati hidup ku.. aminnn,...
dari kecik 
*
*
*
*
(time ney umuq 7 tahun kot)
*
*
*
*
sampai la besaq
*
*
*
*
(dah 23 tahun #jadi customer kat temapt keja)
*
*
*
*
*
(ada can dak jadi model???haha)
*
*
*
*
semoga allah memberkati hidup ku .. aminn,,



TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK