Halwa Telinga

Status Terkini

Online tak menentu.. Harap maklum.. ^_^

Followers

Mai Tinggai Jejak Sini

Teman Blog

Monday, 8 October 2012

ヅ Tasik PINK vs Sungai HIJAU?? ヅ

ヅ Macam pelik je PINK dan HIJAU tu kan.. Dah jelas-jelas pink tu my febret color kan. Hahaha. Sini aku nak kongsi siket. Kat mana tu ha??? Ok.. Jom>>>>
Tasik Pink atau dikenali sebagai Tasik Retba terletak di utara semenanjung Bab Vert Senegal iaitu di utara timur Dakar. Ia dinamakan sedemikian kerana airnya yang berwarna merah jambu.Fenomena ini disebabkan oleh kombinasi sejenis bakteria iaitu Cyanobacteria yang terdapat di dalam air dengan kepekatan kristal garam yang tinggi.
Warna ini jelas kelihatan semasa musim kering. Tasik juga dikenali untuk kandungan garam yang tinggi, seperti Laut Mati, dan ini membolehkan orang ramai untuk terapung dengan mudah.

Camne??? Menarik tak??? hehe..
Sumber: laman kongsi
dan
******
Sungai ini terletak di Goldstream Park, Kanada. Menurut Kementerian Alam Sekitar tempatan, terdapat satu tindak balas kimia di dalam air yang dikenali sebagai "Fluorescein" menyebabkan air sungai tersebut kelihatan berwarna hijau, namun bahan kimia tersebut tidak mengandungi toksik dan tidak menjejaskan habitat semula jadi di kawasan sungai tersebut.
Macam-macam kan?? Nasib la sungai ney tak bahaya. Pada penggemar sungai,. Jom pakat-pakat mandi.. Hahahaha ヅ
Sumber: klik-aje







TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

14 comments:

  1. haha mcm bes ja! yang pink 2 mmg tak ah nak mndi.. dh masin sgt.. mawu terbakar kulit... kalau panas~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha .. cm bez an... naek dr laut, tup2 kulit merah.. :P

      Delete
  2. memang pelik....sesangat....hehehhe

    ReplyDelete
  3. WOW .. TERPEGUN .. BESAR SUNGGUH CIPTAAN-NYA KAN .. COMELLA TASIK PINK TU .. KAT MALAYSIA XDE KE .. HEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe., klw ada kena p jugakk., hehe

      Delete
  4. biaq betuiii? terujaa nihhh. waaaaaaaaa. =D nak pegi tasik pinkkk. yummyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.., yummyyy?? cam nak minum je.. hehehe

      Delete
  5. sungai yg warna hijau tu nampak cntik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cntk tp kimia... naseb tak bahaya so ley g mnd :P

      Delete
  6. woww. :D indahnya dan hebatnya ciptaan Allah ^^
    nice lahh.baruu tauu kott

    ReplyDelete
  7. SubhanAllah...untungla org senegal tu boleh jual garam..

    ReplyDelete