Halwa Telinga

Status Terkini

Online tak menentu.. Harap maklum.. ^_^

Followers

Mai Tinggai Jejak Sini

Teman Blog

Monday, 4 February 2013

ヅ PERMAINAN ZAMAN KANAK-KANAK 90-an ヅ


ヅ Entry kali ney aku nak cerita pasai zaman kanak-kanak dulu.., Erkkk... Mean permainan  zaman kanak-kanak aku dulu... Dulu dan sekarang sangat-sangat berbeza ye permainan mereka.. Apa taknya.., dulu main masak-masak dan bagai., kanak-kanak zaman sekarang tahu ke main semua tu???  Yang aku tahu zaman sekarang semua hujung jari,. Main angry bird dan bagai, kanak-kanak zaman sekarang dah pandai IT..., handset, i-phone, i-pad, tab, laptop dan bagai.. Sangat-sangat berbeza kan??? Bercerita tentang permainan kanak-kanak.., aku nak cerita time aku kecik-kecik dulu apa yang aku suka main.. Hehehe..,

1)           Masak-masak
*bahan-bahan mainan:
-pasir (jadikan nasi)
-daun setawar (jadikan ikan)
-daun puding (jadikan ikan)
-bawang babi/hutan (jadikan bawang)
-halia hutan (jadikan halia)
-telur
#guna api betul-betul dan barang-barang dapur seperti kuali, periuk, pinggan, mangkuk, dan bagai aku guna barang untuk pergi laut yang arwah tokwan aku..
#main bersama paksu, kakak, adik dan sepupu..

2)           Doktor
*bahan-bahan mainan:
-pensil tekan/tip-tip (jadikan jarum)
-gam (jadikan ubat)
-bear (jadikan pesakit/baby)
-cekak rambut (jadikan alat doktor)
#guna barang-barang sekolah..
#main bersama paksu, kakak, sepupu..

3)           Polis
*kejar-kejar , siapa dapat kena jail.. Hahaha.. (sangat lawak time tu) then jadi penjahat..

4)           Lompat tikus
*main seberapa ramai,. Bukak jari dan susun dari bawah sampai atas dan tinggi lalu lompatttt... Hehehe..

5)           Galah panjang
*kawasan lapang depan rumah tok., lukis petak dan main..  (takkan ampa tak pernah main kot)... Ada dua group.. Kena lalu kawasan yang dijaga musuh jangan sampai kena.. Hehe...

6)           Jengkek
*lukis kat tanah rata, ambik batu.. Jengkek la macam-macam stail.. Hohoho,..

7)           Batu seremban/batu sambut
*guna 7 biji batu.. Main sebayak mana boleh.. Hihi..

8)           Aci chuppp
*Siapa kena, dia la harus kejar musuh dan si musuh kena lari dan boleh duduk dan say “chupp”.. dan haruslah sentuh si musuh tu... Hahaha..

9)           Pepsi Cola
*main pijak-pijak kaki, kalau kena outtt.. hahaha  “pepsi cola, sapa kena dia yang jadi, 1-10”.. Hihihi..

10)         Nyanyi/berlakon/make up
*yang ney lawak... Tak boleh lupa zaman dulu-dulu.. hahaha..

11)         Kawen
*part paling lucu.. hahaha... soo sweet ^__^

12)         Cikgu
*bahan-bahan mainan:
-buku/majalah
-pen
-kapur (ambik kat skolah dan conteng almari)
-pembaris
-kasut tinggi (ambik yang mak untuk mengajar)
-tudung (yang mak jugak)
-remote (jadikan handphone)...
#main dengan kakak.. Hahaha.. Mentang-mentang mak cikgu.. (teringin la tu nak jadi)

13)         Aci sembunyi
*undi sapa kena dia jadi.. Dia kena bilang then cari orang.. Hahaha..

14)         Datuk harimau
*harimau nak makan anak ayam.. Hahah..

15)         Army
*tebang pokok main perang-perang.. (time ney aku masih ingat, main dengan pisau tajam, nak tetak dahan last-last aku tetak jari aku.. Fuhhh.., tunggu lagi. Darah keluaq macam ayaq,. Nasib aku diam.. Hahaha.. Parut tu masih kekal dijari telunjuk kanan aku..

16)        Zero point
*bahan-bahan mainan:
-gelang getah (beli kilo)
*ikat sampai panjang dan main lompat dan bagai.. Bestt.. Hihihihi...

17)       Anak patung
*anak patung barbie/baby.. Main jadikan anak.. Hahaha....

*
*
*
*
#sebenaqnya banyak lagi permainan time aku kecik-kecik dulu,. Ney antara permainan tu la.. Kan best kalau permainan ney diteruskan sampai sekarang.. Alhamdulillah .., antara permainan kat atas tu dah jadi sebahagian kerja aku.. Masak-masak.. Hehehe.., insyaallah akan jadi pemilik restoran di masa akan datang.. Dan kawen akan aku berkawen suatu hari nanti.. aminnn ^___^ ..


TERIMA KASIH MEMBACA ENTRY SI KECIK

8 comments:

  1. syok zaman kecik2 dlu..skrang bdak 4 tahun pun duk main tab..

    ReplyDelete
  2. bestkan bila teringat zaman dulu2... kids now a days semua suke gadget shj..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. zaman dulu lebih menarik...
      huhu... now laen sangat

      Delete
  3. zaman kecik2 dulu seronok kan..yg seronok nya main masak2 tu..tp tak guna pasir la..sebab mama marah main pasir..kuman katanya..main lompat tali lg best..zaman sekarang semua indoor je permainan..dulu meriah boleh kenal ramai kawan..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. taw xpa... dulu ramai kawan.. meriah.. serang dok umh je.. dulu lagi menarik dan best :)

      Delete